Kirjan taittaminen

-Teenkö taiton itse vai annanko työn ammattilaiselle

Kirjan varsinainen taittotyö, eli se ajanjakso, jossa kirja saa lopullisen muotonsa kuvien sijoitteluineen ja fonttivalintoineen, on kirjan kannalta yksi tärkeimmistä hetkistä. Hyvällä taitolla kirjasta saadaan helppolukuinen ja houkutteleva kokonaisuus. Epäonnistuneella taitolla taas loistavakin teksti saattaa menettää hohtonsa… ja lukijansa.

Kirjan taiton tekeminen itse

Hyvin asiaan perehtymällä taittotyön voi hyvin tehdä itsekin. Internetistä löytyy ilmaisia hyviäkin ohjelmia taittotöiden tekoon. Esimerkiksi avoimen lähdekoodin ohjelma Scribus. Myös Adoben ohjelmistot kuten taitto-ohjelma Indesign on nykyisellään mahdollista saada kuukausimaksulla käyttöön kohtuulliseen hintaan.
On kuitenkin hyvä muistaa että niin maksulliset kuin ilmaisohjelmatkin vaativat paljon opiskelua jotta niitä voi käyttää tehokkaasti.
Jopa Wordin tekstinkäsittelyohjelmalla on mahdollista tehdä kirjan sisuksen taitto. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä että Word ei ole taitto-ohjelma ja sillä tehty aineisto ei välttämättä käy kaikille painotaloille, myös kuvien sijoittelu Wordissä on erittäin haastavaa.
Mikäli kuitenkin haluat opetella itse taittamista, tai olet jo hankkinut kokemusta siitä, on myöhemmin esitetty muutamia vinkkejä taiton tekemiseen.

Ammattitaittajan käyttäminen

Hyvä kirjan taittaja osaa rakentaa kirjasta sekä visuaalisesti näyttävän ja miellyttävän lukea. Erityisesti paljon kuvia sisältävissä laadukkaissa kirjoissa suosittelemme lämpimästi ammattimaisen taittajan käyttämistä.  Jos päätät antaa taittotyön ammattilaiselle tehtäväksi niin seuraavaksi lyhyesti taittotyön kulusta.
Taittotyö alkaa usein asiakkaan ja taittajan yhteispalaverilla jossa mm. kartoitetaan taitossa käytettävä aineisto sekä laaditaan työn aikataulutus. Asiakkaan kanssa käydään läpi myös taiton visuaaliseen ulkoasuun liittyviä asioita, kuten taittotyyli, typografia, kuvitus, värit, käytettävät materiaalit jne.
Taiton edetessä lähetetään vedokset, joko sähköisenä tai tarvittaessa painettuna, jotka toimitetaan asiakkaalle mahdollisia korjauksia varten. Kun asiakas on hyväksynyt vedokset taitosta sekä kansista, painotyö voi alkaa.
Hyvä taittaja tekee tiivistä yhteistyötä asiakkaan kanssa ja ottaa huomioon taitossa asiakkaan toivomuksia ja näkemyksiä. Näin syntyy persoonallinen, hyvä kirja, johon kirjan tekijä on varmasti tyytyväinen.