Käsikirjoitus on valmis!

— Mitä seuraavaksi?

Kun käsikirjoitus on valmis ja oikoluettu useaan kertaan (käsikirjoitus kannattaa ehdottomasti luetuttaa useammalle eri henkilöllä) on aika aloittaa varsinainen kirjan taittotyö. Taittotyö tarkoittaa sitä työtä jolloin kirja saa lopullisen muotonsa. Jotta taittotyö voidaan aloittaa tulee kuitenkin päättää missä muodossa ja koossa kirja tullaan valmistamaan.

Kirjan formaatti eli koko

Formaatti tarkoittaa kirjan sivun kokoa valmiissa kirjassa. Tämä on suurin vaikuttava tekijä niin kirjan taittotyöhön kuin lopullisen painotyön kustannuksiinkin.
Pehmeäkantisissa kirjoissa kirjan formaatti eli sivukoko on suoraan lopullisen kirjan koko.
Kovakantisissa kirjoissa lopullisen kirjan koko on aina hieman kirjan sivukokoa suurempi, sillä kovakantisen kirjan kannet ovat hieman sisusta suuremmat.
Yleisimmät ns. standardi koot ovat:

A4 (210x297mm)

Perinteisen ”kopiopaperin” kokoinen sivu. Koska A4 koko on sivukooltaan suuri, on teksti suositeltavaa tehdä ainakin kahdelle palstalle. Muutoin rivin pituus kasvaa liian suureksi jolloin kirjasta tulee helposti vaikea lukuinen.

B5 (176x250mm TAI 170x250mm)

Yksi suosituimmista kirja formaateista on B5 koko. Tämä hieman A4 formaattia pienempi koko soveltuu erittäin hyvin esimerkiksi historiikki kirjoihin. B5 formaatissa on hyvä huomioida että moni kirjapaino suosittelee B5 kooksi hieman virallisesta 176x250mm koosta kapeampaa, ja joissain tapauksissa hieman matalampaa formaattia. Tämä sen vuoksi että ns. kavennettu B5 koko mahtuu paremmin painoarkeille jolloin se on kustannuksiltaan edullisempi. Mikäli B5 kokoa halutaan käyttää on kirjan sisus suositeltavaa taittaa suoraan esim. 170x250mm kokoon.

A5 (148x210mm)

Perinteinen ns. romaani koko. Soveltuu erityisen hyvin juuri romaanityylisille tekstikirjoille.

Muut formaatit

Mikäli halutaan niin kirjoissa voi käyttää myös täysin poikkeavaa omaa formaattia. Tällöin myös painokustannukset kannattaa tarkistaa ennakkoon.