Omakustanteen valmistaminen ja julkaiseminen

Omakustanne on kasvava tapa julkaista kirjoja ja yhä useampi kirjailija päätyy omakustanteeseen perinteisen kustantajan sijaan. Omakustanne käsitteenä on myös saanut viime vuosina vuosi vuodelta positiivisemman kaiun, kun yhä useampi omakustannekirjailijan kirja on päätynyt valtakunnalliseen ja jopa maanlaajuiseen menestykseen. Varmasti monille tuttuja kotimaisia esimerkkejä ovat Juha Vuorisen,  Kaari Utrion, tai Paavo Haavikon kirjat. Sarjakuvien puolella Suomessa varmasti kaikille tuttu on Milla Paloniemen Kiroileva Siili, josta oma versionsa on K-kaupan mainoskampanjaan luotu Kiroileva hiili. Maailmanlaajuisesti tunnettu esimerkki taas on esimerkiksi E.L. Jamesin Fifty Shades of Grey joka oli alkujaan omakustannefanifiktiota.

Harvoin kuitenkaan ajatellaan että menestyneitä omakustannekirjailijoita on ollut jo vuosikymmeniä.  Mark Twain, Edgar Allan Poe, Virginia Woolf ja Rudyard Kipling, ja Ernest Hemingway ovat aikanaan julkaisseet itse teoksiaan.

Omakustannekirja on siis erittäin hyvä keino aloittaa kirjailijan ura. Omakustanteessa kirjan kaikki oikeudet säilyvät kirjoittajalla. Samoin julkaisun sisältö, ulkoasu, aikataulu ja markkinointi on täysin kirjailijan omissa käsissä. Omakustanne kirja on myös nykyisellään helppo saattaa kaikkien kirjakauppojen tilattavaksi. Kirjan tarvepainatus taas mahdollistaa nopean painamisen pienissä erissä, ilman suuria aloituskustannuksia. Toisaalta omakustanteessa kirjailijan tulee huolehtia myös kirjan markkinoinnista

Omakustanteen toteuttaminen

Omakustanne kirjan aloittamisessa vaikeinta on varmasti hahmottaa mitä kirjan kirjoittamisessa tulisi ottaa huomioon ja miten kirjan teon prosessi etenee alusta loppuun. Kirjaprojektit totta kai hieman vaihtelevat kirjasta toiseen, mutta ns. perusrunko on kaikissa kirjoissa pitkälti samankaltainen

Käsikirjoitus

Käsikirjoitus on omakustanteen julkaisussa kaiken perusta. Ja oikeastaan jo ennen käsikirjoitusta tarvitaan kirjalle idea. Käsikirjoituksesta onkin hyvä tehdä ensin hahmotelma. Hahmotelma voi olla joko hyvin yksinkertainen listaus mahdollisesta kirjan sisällöstä tai muutamalla lauseella hahmoteltu kuvaus kirjan ajatuksesta. Tästä hahmotelmasta aloitetaan tarinan kasvattamista varsinaisen käsikirjoituksen muotoon. Käsikirjoituksen kirjoittaminen onkin usein muutaman kuukauden mittainen työ, joskus jopa vuosien.

Omille virheille käsikirjoituksessa helposti sokaistuu, korjauksien teko saattaa olla väsyttävää. Käsikirjoitusta kannattaakin luetuttaa eri henkilöillä kirjoittamisen edetessä, ja ottaa avoimin mielin kaikki kommentit vastaan. Ja käsikirjoitus muuttuukin varmasti matkanvarrella. Käsikirjoitus on kirjan teon ehdottomasti suurin työvaihe eikä siinä kannata hätiköidä. Kun valmis käsikirjoitus on virheetön, johdonmukainen ja lukijaystävällinen, tulee lopullisesta kirjastakin varmasti hyvä. Kuitenkaan liian kriittinen ei omalle työlleen kannata olla.

Olemme koonneet kirjan tekijän oppaan jossa on tarkemmin käyty läpi käsikirjoituksen teon yhteydessä huomioitavia teknisiä ohjeistuksia sekä muita asioita joita omakustanteen varsinaisessa valmistusvaiheessa on hyvä ottaa huomioon.

Sisuksen taittotyö

Kun käsikirjoitus on käynyt läpi tarkastukset ja käsikirjoitus on valmis on seuraavan vaiheen aika, eli kirjan taittotyön. Kirjan taitto ratkaisee sen miltä omakustanteen sivut näyttävät ulkoisesti, miten kuvat sijoittuvat tekstin sekaa, sekä kuinka miellyttävä kirja on lukea. Taittotyön voi tehdä itse tai sen voi jättää ammattilaisen huoleksi. Hyvin tehty taitto ottaa huomioon rivinvaihdot, tavutukset, mahdollisen sisällysluettelon, kappalejaot. Taitossa valitaan kirjaan sopiva ja selkeälukuinen fontti. Samoin otsikkotyylit valitaan yhdenmukaisiksi.

Vaikka taitto yleensä noudattaakin tiettyjä perusperiaatteitta on esimerkiksi eri kirjallisuuden lajeilla tiettyjä ominaispiirteitä. Myös eri taittajilla on aina hieman omanlainen taittotyyli. Kirjan taittotyyliä pohdittaessa kannattaakin vertailla jo julkaistuja kirjoja ja valita joukosta taittotyylit jotka omaan silmään tuntuvat parhaimmalta.

Kirjan kannet

Vaikka vanha suomalainen sanonta kuuluukin että ei ole kirjaa kansiin katsominen. Kannattaa tämä sanonta jättää unholaan omaa omakustanne kirjaa suunniteltaessa. Kirjan kansi nimittäin antaa kirjasta ensivaikutelman jonka perusteella mahdollinen kirjan lukija päättää ottaako kirjan tarkemmin tutkittavaksi vai jääkö kirja hyllyyn. Varsinaista ”näin teet varmasti hyvän ja myyvän kannen” ohjeistusta on mahdotonta antaa. Joten kirjan kannen ulkoasu on aina makuasia, kuitenkin kannen tulisi mahdollisimman hyvin kuvastaa kirjan sisältöä, jolloin kirjasta herää lukijalle mahdollisimman todenmukainen mielikuva kirjan tyylilajista.

Kannen valmistamisen teknisistä vaatimuksista voit käydä lukemassa tarkemmin kirjan tekijän oppaamme kansiaineiston teko osiossa sekä kirjan kansilaskurissamme.

Kirjan laittaminen kirjakauppamyyntiin

Kauttamme saat omakustannekirjasi halutessasi sekä Kirjavälityksen, Kirjastopalvelun ja Bookyn tuotetietokantoihin. Näin kirjasi on saatavilla Suomessa kaikissa tärkeimmissä kirjakaupoista ja verkkokirjakaupoissa sekä kaikkien kirjastojen tilattavissa.

Oma markkinointi

Kirjasi paras markkinoija olet sinä itse. Omalla aktiivisuudella saat kirjallesi näkyvyyttä. Me voimme kuitenkin mahdollistaa kirjan saatavuuden koko Suomessa.