Kansiaineiston teko

— Onko kirjaa kansiin katsominen?

Kannet ovat kirjan kasvot. Niiden perusteella luodaan ensivaikutelma kirjasta. Kirjan sisältöä hyvin kuvaavat ja hyvin suunnitellut kannet houkuttelevat avaamaan kirjan ja tutustumaan siihen tarkemmin. Tästä syystä kansiaineiston valmistamisessa kannattaa luottaa ammattigraafikoihin. Heillä on usein kokemusta laajemmasti erilaisten kansien teosta. Kannet vaativat myös mitoitukseltaan paljon tarkkuutta, jotta valmiista kirjasta tulee viimeistelty.

Pehmeäkantinen kirja

Pehmeäkantisessa kirjassa kansi mitoitetaan todellisen sivukoon mukaisesti. Etu- ja takakannen väliin lisätään kirjan selän vahvuuden verran väliä ja kansitiedoston jokaiselle reunalle 3-5 mm leikkausvaraa.

Kovakantinen kirja

Kovakantisen kirjan kansi mitoituksen perusta on sama kuin pehmeäkantisessa kirjassa. Poikkeuksena etu- ja takakannen leveyteen lisätään 5 mm ja etu- ja takakannen sekä selän korkeuteen myös 5 mm. Tämä siksi että kovat kannet ovat hieman kirjan sisuksen kokoa suuremmat. Lisäksi kansitiedoston ympärille lisätää 17 mm ns. käännevaraa joka kääntyy kovan kannen reunan yli kannen sisäpuolelle.